luni, 17 octombrie 2011

How a laser printer works?


Vom explica pe scurt pentru cei interesati, principiile de functionare ale unei imprimante laser si modul in care tonerul din cartus ajunge in forma tiparita pe hartie.

Comanda "PRINT" de la calculator ajunge la un controler electronic (1) din imprimanta laser, care are un procesor de imagine raster (RIP) cu rolul de a transforma imaginile si textul intr-o matrice de puncte mici.

Elementul principal in procesul de tiparire, este cilindrul fotoconductor, sau DRUM (2), un cilindru special acoperit care primeste o sarcina electrica pozitiva sau negativa de la o rola de incarcare (3). Cilindrul poate fi in componenta cartusului, de exemplu la cartuse HP, Canon, Samsung, dar poate fi si separat de cartus, in cazul cartuselor Lexmark, Dell, Kyocera, Minolta. Cartusele Xerox sunt de ambele tipuri constructive.

Un fascicul laser (4), deviat de o oglinda rotitoare (5), scaneaza cilindrul fotoconductor orizontal, in linii precise. Atunci cand fasciculul laser atinge suprafata cilindrului, acesta se dezelectrizeaza in zonele respective, ramanand electrizat in zonele unde trebuie sa apara scrisul. Dupa ce raza laser scaneaza o linie, un motor pas cu pas invarte cilindrul cartusului si procesul se repeta.

Cilindrul fotoconductor electrizat pe zone, vine in contact cu alta rola, magnetica (developer roller)(6), care este acoperita cu particule de toner incarcat din rezervorul de toner (7), parte a cartusului de toner. Tonerul se prinde pe zonele electrizate ale cilindrului, rezultand astfel imaginea pe cilindru.

Un mecanism de antrenare (8) atrage hartia din tava de hartie (9). O rola de transfer (10), aplica o sarcina electrica pe hartie, opusa celei cu care este electrizat tonerul de pe cilindru. Tonerul se transfera astfel pe hartie. O lamela de curatare (11), curata tonerul rezidual de pe cilindru, si procesul continua intr-un flux continuu, circular. La imprimantele laser Color procesul este similar, dar hartia trece prin fata a 4 cilindri corespunzatori cartuselor de culori, sau prin fata unei "transfer belt", care este o curea de transfer intermediar intre cilindri si hartie.

In final, pagina, cu toner aplicat, ajunge la cuptor (fuser) (12) - alcatuit dintr-o rola incalzita la 150-200 grade si o rola de presiune. Tonerul, care contine rasini si ceara, se topeste pe pagina. In acest fel hartia iese tiparita din imprimanta.


Sursa : Cartuse-Imprimante

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu