luni, 15 martie 2010

Tabelul cu Flori.

Despre spinii trandafirului, Zarathustra spune ca acestia sunt inventia diavoleasca a spiritului raului, Ahriman. O legenda romaneasca spune cam acelasi lucru: Dumnezeu a creat trandafirul, iar diavolul i-a facut spinii.
Laleaua (Tulipa) este un gen care cuprinde aproximativ 100 de specii de plante cu flori din familia Liliaceae.
Trandafiru este un gen de plante perene ornamentale din familia Rosaceae, orginar din regiunile continentale şi subtropicale ale emisferei nordice, cuprinzând peste 200 de specii de arbuşti erecţi, deseori spinoşi.
Freesia (Ecklon ex Klatt) este un gen de plante erbacee, perene din familia Iridaceae.
Zambila, iacintul, sau Hyacinthus orientalis, este o plantă, perenă, care este originară din Orientul Mijlociu, însă s-a răspândit în toată lumea. Ea face parte din ordinul Asparagales. Iacintul este o plantă perenă, decorativă. Poate atinge 40 cm în înălţime. Frunzele sunt sunt alungite, cu o lungime de 25 - 30 cm.
Planta este lânat-tomentoasă, înaltă de 5 - 20 cm, cu inflorescenţe compuse din capitule, înconjurate de numeroase bractee lungi, alb - argintii, lânos - păroase. Dacă în România planta ajunge doar până la înălţimea de maximum 20 cm, ea poate creşte în alte ţări până la 50 - 80 cm.
Macesu este un arbust deciduu, cu o înălţime care variază între 1 şi 5 metri. Tulpina este acoperită de ţepi mici, ascuţiţi, sub formă de cârlig. Frunzele sunt penate, cu 5-7 frunzuliţe.
Crizantemele au fost cultivate în China încă din secolul al XV-lea î.Hr. Un oraş antic chinez a fost numite Ju-Xian, în traducere "oraşul crizantemă".
Garoafele rosii sunt flori nicidecum comune. Cand primesti garoafe rosii poate insemna o dragoste ascunsa, o pasiune purtata de timp, un respect suprem, o vointa de inseninare
Galbenelele- originară din Europa meridională, această plantă este cultivată în prezent în toate regiunile temperate ale lumii.
Margaretele infloresc din mai si pana in august, au nevoie de ingrijiri minimale. Sunt plante perene si se inmultesc usor, atat prin divizarea tufelor cat si prin seminte.
Inul peren nu este o floare “parfumata” dar compenseaza prin faptul ca are o culoare absolut superba, si sta inflorit mai tot timpul.
Caldarusa e o alta planta perena pe care o am in gradina si ma bucur ca am reusit sa o inmultesc.
Floxul- creste sub forma de tufa, si infloreste din iunie pana toamna tarziu.
Florile de piatra sunt mari iubitoare de caldura, cresc si infloresc numai in spatiile insorite din gradina. Planteaza cat mai multe, apropiate una de cealalta, ca sa obtii un covor multi color.
Gerbera este o planta cu flori de culori vibrante. Exista in jur de 40 de specii, raspandite din Africa, Madagascar si pana in Asia tropicala si America de Sud.
Plumerias-aceasta planta este sensibila la frig. Iarna ii cad frunzele si primavara reinvie o data cu reaparitia caldurii.
Flori estivale-sunt in general plante anuale, cu port semi-viguros, care incanta privirea cu florile lor mari, de cca 10 cm in diametru, in diverse nuante de roz, mov, galben sau chiar albe, asemanatoare celor de margarete, dar cu petale usor dantelate la extremitati.
Arbust stufos, cu port drept si crestere rapida, ce poate ajunge pana la 2-3 m inaltime, foarte apreciat vara la momentul infloririi, datorita parfumului dulce delicat pe care-l raspandesc florile sale alb-galbui, grupate in manunchiuri.
Margarete africane- Ruda indepartata a renumitei floarea-soarelui, Osteospermum este un gen ce cuprinde cca 50 de specii, a caror flori se aseamana foarte mult cu margaretele Crysanthemum, de unde si denumirea populara - Margarete africane.
Clopotei-Ruda apropiata a clopotelului nostru carpatin, platycodon este o planta perena decorative prin flori, avand diverse utilizari in medicina traditionala si bucataria asiatica.
Dalia - este adusa din Mexic. Aceasta se planteaza la jumatatea lunii aprilie la aprox. 10 cm adancime in pamant. Ii place soarele si in lunile secetoase trebuie udata cu regularitate deoarece pamantul trebuie sa fie proaspat tot timpul. Dalia infloreste din iunie pana cand da inghetul.

2 comentarii:

  1. "Acesta este o floare by. LOoSss." = esti praf mai nene !!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu toti cunoastem frumusetile si secretele florilor dar dumneata se vede ca esi bine documentat si te felicit pentru acest rar talent, iti doresc viata cit mai lunga

    RăspundețiȘtergere