miercuri, 13 august 2014

Întreţinerea instalaţiei de răcire la automobile.

Întreţinerea instalaţiei de răcire constă în controlul, descoperirea şi înlăturarea eventualelor defecţiuni şi aplicarea măsurilor profilactice în volum şi periodicitate stabilite prin normative. Astfel, pentru autovehiculele aparţinătoare M.A.p.N se prevede ca înainte de plecarea în cursă, la întreţinerea tehnică zilnică şi la întreţinerea tehnică nr. 1 să se verifice şi să se completeze plinul lichidului de răcire, să se controleze etanşeitatea instalaţiei precum şi starea buşoanelor.

La întreţinerea tehnică nr. 2, înafară de cele arătate se efectuează spălarea sistemului de răcire astfel: cu ocazia trecerii la exploatarea de iarnă la autovehiculele care folosesc în acest anotimp lichid anti-gel, cu excepţia autoturismelor de oraş, la care instalaţiile de răcire sunt prevăzute cu vas de compensare; la autovehiculele care nu folosesc pe timpul iernii anti-gel, operaţiunea se execută cu ocazia trecerii la exploatarea de vară; la autoturismele de oraş prevăzute cu vas de compensare şi care folosesc lichid anti-gel şi pe timpul verii, spălarea instalaţiei de răcire se face când se schimbă lichidul.

Normativele M.T.T.C impun ca, la vehiculele din dotarea unităţilor economice, la controlul şi îngrijirea zilnică să se verifice plinul lichidului de răcire, etanşeitatea, iar pe parcurs să se urmărească temperatura din instalaţie. Aceleaşi operaţiuni se efectuează şi la revizia tehnică de gradul I, controlându-se, în plus, starea, fixarea şi etanşarea elementelor instalaţiei de răcire (racorduri, pompa de apă, vas de expansiune).

La revizia tehnică de gradul II, înafara operaţiunilor precedente, se verifică starea şi fixarea radiatorului, a palelor ventilatorului şi pâlniei acestuia; la automobilele echipate cu motoare cu aprindere prin scânteie se verifică în plus, jocul axei pompei de apă iar la cele prevăzute cu motoare DIESEL se controlează funcţionarea termostatului şi a cuplajului electromagnetic al ventilatorului.

În sfârşit, cu prilejul reviziilor tehnice sezoniere se efectuează, suplimentar, măsurarea concentraţiei lichidului de răcire (şi eventual înlocuiurea lui, toamna), spălarea exterioară a radiatorului, curăţirea-dezincrustarea instalaţiei de răcire la automobilele care nu au instalaţia de răcire capsulată (primăvara) precum şi verificarea dotării automobilelor cu fuse de radiator pentru sezonul rece.

Pentru automobilul Dacia Logan, uzina recomandă verificarea periodică a nivelului lichidului de răcire din vasul de compensare, operaţiunea efectuându-se când motorul este rece. La fiecare doi ani sau după 30.000 kilometri de rulaj lichidul de răcire trebuie înlocuit. La 2000 kilometri după instalarea unei curele noi se controlează întinderea ei, operaţia repedându-se apoi la fiecare 10.000 kilometri.

Numele meu este Ovidiu Drobotă şi sunt pasionat de automobile. Având în vedere că m-am documentat extrem de mult în acest domeniu, mă mulţumeşte faptul că ofer informaţii relevante cu privire la mecanică. Pentru moment, administrez un site web de legislaţie rutieră: link aici care este disponibil pentru toţi elevii şcolilor de
şoferi care vor să obţină examenul de teorie mai uşor. Au la dispoziţie: indicatoare şi marcaje rutiere cu explicaţie, întrebări DRPCIV cu răspunsuri corecte (marcate cu culoarea roşie), codul rutier, măsuri de prim ajutor, noţiuni de mecanică şi regulamentul rutier. În plus, site-ul nu necesită înregistrare cont pentru rezolvarea chestionarelor auto DRPCIV. Succes tuturor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu